Delicioso Italienske kjøttboller og mitt møte med selveste Herr Soprano.

Stekte kjøttboller, kokt saus, pepper og parmesan.

Stekte kjøttboller, kokt saus, pepper og parmesan.

Jeg har jobbet som filmjournalist i mange år. Og jeg tar ikke i når jeg sier at jeg i mange år hadde verdens beste jobb: Filmfestivaler i Berlin, Cannes og Venezia stod på menyen gjennom mange år. I perioder noe mindre glamorøst enn mange tror, men det var alltid spennende: tighte deadlines, saker som skulle til Norge før sending(dette var før wifi var så bredt tilgjengelig som nå) og masse gale journalister som gikk over lik for å få den beste saken. Men jeg og min fotografkollega Karma koste oss glugg ihjel. Jeg har i årevis vært en stor fan av den varmhjertede , men smått psykopatiske mafiabossen Tony Soprano, legendarisk spilt av James Gandolfini. Da jeg fikk et tilbud om å intervju ham så var jeg ikke sen om å si ja. Jeg tror til og med jeg gråt en liten skvett også så glad var jeg for å få dette intervjuet. Jeg er litt opptatt av at når man intervjuer stjerner så får man gjøre god nok research til at man får stilt noen spørsmål ikke alle andre journalistene i køen foran deg har stilt. Og det gjorde jeg. Møtet mellom undertegnede og Gandolfini skjedde i hagen på ett av Venezias vakreste gamle hotell. Gandolfini var nesten lik seg selv, men med ett unntak han var ennå mer ruvende enn jeg hadde forstilt meg og ennå mer interessant: Mye mer sjenert. Jeg fikk gjort ett godt intervju i hagen i Venezia. Vi snakket om noe av det viktigste i livet: mat, kjærlighet og kunst. Han hadde en tristesse over seg jeg ikke hadde forventet meg av en mann som ham. Jeg gikk derfra inspirert og med et fylt hjerte. I sommer kom den triste nyheten om at den  fantastiske skuespilleren gikk bort. 51 år. Altfor tidlig. Idag fikset jeg noen kjøttboller som jeg håper hedrer minnet til Herr Soprano.

Dere som leser bloggen min vet at jeg liker å lage store porsjoner, og denne retten holder seg finfint i minst tre dager i kjøleskapet.

Begynn med tomatsausen:

1 løk

4 fedd hvitløk

3 bokser MUTTI tomater

2 ss tomatpurè

2 ss honning

1/2 ts tørket oregano

Noen klunker rødvin(ikke et must)

2 ts saltog nykvernet pepper

Ta noen rause klunker med oilvenolje i en dyp stor kaserolle eller en dyp stekepanne med lokk. Finsnitt løk og hvitløk og la det putre til løken er BLANK ikke BRUN på medium varme. Tilsett tomatpure og la det koke i 5 minutter. Så tilsetter du de andre ingrediensene. Senk varmen og la det koke i MINST en time på lav varme. Gå over med en stavmikser når sausen går mot slutten av koketiden og kjenn etter om noe mangler

Men sausen koser seg på komfyren setter du igang med å lage kjøttbollene. Og jeg er stadig på jakt etter den perfekte metode. Den tror jeg nå jeg har funnet: Jeg steker dem i ovnen. Til denne oppskriften behøver du:

800 gram kjøttdeig(jeg brukte svin denne gangen)

2 store egg

4 ss griljermel

2 ss flatbladet persille finhakket(kan utelates)

3 fedd hvitløk finhakket

1/2 ts tørket oregano

1/4 ts chiliflak (har du ikke bruk 1/2 ts fersk chili)

1/4 ts spisskummin

Bland alle ingrediensene i en stor bolle- gjerne for hånd slik at alt blir ordentlig blandet. Finn frem en stekebakke  eller stekebrett og ta generøst med olivenolje på. (Jeg la ikke bakepapir på denne gangen, men det gjør jeg neste gang) Form kjøttboller som er midt imellom en golfball og en valnøtt, legg dem pent opp ved siden av hverandre. Sett inn i en ovn som er 220 grader varm. Mine var ferdige etter presis 20 minutter, men siden ovner oppfører seg litt forskjellig følg med- de skal være gyldenbrune i fargen når ferdige. Ta dem ut av komfyren og hell i tomatsausen. Spises med spaghetti- eller bare som det er med en generøs mengde parmesan. Buon Apetito!

stek til blankt og fint tilsett tomatpure så

stek til blankt og fint tilsett tomatpure så

Boksene med tomat. La det putre. Nå kan du gåigang med kjøttboller

Boksene med tomat. La det putre. Nå kan du gåigang med kjøttboller

kjøtt som du blander med

kjøtt som du blander med

Egg

Egg

Griljermel

Griljermel

Krydder

Krydder

Miks alt godt

Miks alt godt

Godt med olje på bakken eller brettet

Godt med olje på bakken eller brettet

Trill ut boller

Trill ut boller

Mmmmm

Mmmmm

Arrivederci! Dette fotoet er btw fra kokeboken min "til å spise opp" foto: Marcel Lelienhof

Arrivederci! Dette fotoet er btw fra kokeboken min «til å spise opp» foto: Marcel Lelienhof

Reklamer

One thought on “Delicioso Italienske kjøttboller og mitt møte med selveste Herr Soprano.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s