Deilig løksuppe med crispy brød, salvie og hvitløk.

Mettende, varmt og godt.

Forteller du en ungarer at middagen din består av en rett vil han tro at du er rablende gal. I Ungarn er det nemlig ikke uvanlig (som i Frankrike) å spise tre retter til middag. Ok- la oss si to retter da, for det er en ting en ungarer ALDRI vil slippe fra seg og det er suppen. Den kommer kald og forfriskende om sommeren og varm om vinteren. Og etter å ha  vært mye i Ungarn og spist som ungarerne gjør skjønner jeg hvorfor. Suppe er en fin måte å stille den verste middagssulten på, og er man flink til å porsjonere(noe jeg ikke er ) så er det en fin måte å være akkurat passe skjerpet til hovedmåltidet. Suppa jeg har laget her har ingenting med Ungarn å gjøre, men er derimot en god, fransk suppe som er veldig enkel å lage. Dessverre har denne suppa blitt laget i bastardiserte varianter på norske cafeer gjennom noen årtier, og det er derfor min entusiasme omkring løksuppe har vært nærmest ikke-eksisterende de siste årene. Men etter at jeg ramlet over denne oppskriften fra Jamie Oliver for noen uker siden ble jeg igjen overbevist om at løksuppe var noe for meg. For å lage denne suppa trenger du 4-5 løk

2 ss smør

3-4 fedd hvitløk

En neve fersk salvie

Kyllingkraft eller buljong

1,2 liter vann

salt, pepper

En  god skive daggammel baguette per porsjon

En god revet gulost til gratinering

Smelt smøret på medium varme og skjær løken i medium tynne skiver, la det putre i 5 minutter. Tilsett finhakket hvitløk og salvie. Skru ned varmen  og la løken stå i 45 minutter under lokk. Det er sikkert fristende å ta løken av før, men ikke gjør det fordi at det er dette momentet som gir suppa den søte og fyldige løksmaken. Etter 45 minutter tilsetter du vann og kraft og smaker til med salt og papper. La det småkoke i 15 minutter. I mellomtiden tar du den daggamle baguetten under grillelementet i ovnen. Når brødet er gyldent tar du det ut. Øs suppa oppi ildfaste skåler, tilsett brødet og topp det hele med ost. Stek under grillelement igjen til gyldent. Dersom du ikke har mange enkle suppeskåler går det også an å lage denne suppa i en stor ildfast form.

Løkløk.

Stek løken i det smeltede smøret.

Tilsett salvie og hvitløk.

Salvie. Fantastisk farge og veldig god smak.

Omtrent slik ser løken ut etter 45 min putretid.

Toast baguetten, øs suppa oppi skåler og ta ost over. Så inn under grillelement i ovnen 190 grader ca 5-6 minutter til toppen av suppa er gylden.

NAM!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s