Spicy kålgryte med juicy kjøttboller eller litt ungarsk matperfeksjon på en grå høstdag

Juicy, lettlaget og fantastisk enkelt.

Jeg skal komme med en innrømmelse: Jeg spiser ALL mat. Men det er en håndfull ting jeg ikke tåler . Eller jeg tror vi kan koke det ned til en ting: fårekjøtt. Derfor har den siste måneden hvor osen av fårekjøtt har gått gjennom byens spisesteder og kantiner ikke vært noe å feire for meg. Jeg har forsøkt alle slags varianter, men det nytter ikke. Man tvinger heller ikke vegetarianere til å spise kjøtt, derfor vil jeg slippe å spise får. Men kål derimot, det er en STERKT undervurdert grønnsak. Dessverre så ser jeg ikke kålen blir så enormt mye brukt her i Norge, men i Øst Europa og i Midt-Østen er dette en grønnsak som både er elsket og mye brukt. Denne retten jeg har laget her er en klassisk ungarsk rett, og som jeg tidligere har sagt så er dette en rett som vinner seg på å stå. Lager du denne søndag kveld så står det en deilig gryte og venter på deg mandag ettermiddag når du kommer hjem fra jobben tom for middagsideer og lav på blodsukker. Dette er en av rettene som gjør at du i prinsippet kan sette deg rett til bords. Vel hva trenger du for å lage denne retten? Ikke mye. For den faste leser av bloggen husker du sikkert at jeg ikke er i satnd til å lage små porsjoner med mat- så jeg tipper at oppskriften jeg gir deg her utgjør rundt 5-6 gode porsjoner. For å lage denne deilige middagen trenger du:

1 kålhode

1 boks hakkede tomater

1 liten boks tomatpurè

1 pakke kjøttdeig

1 pakke karbonadedeig

1  god ts hvitløkspulver

1  god ts søt pulverpaprika

kvernet svart pepper

1 ts salt

1 buljongterning

litt vann

Finn frem en stor gryte. Finsnitt kålhodet og legg det i gryta. Ta oppi en liten boks med tomatpure og en boks hakkede tomater. Litt vann i bunnen av gryta. Oppi med en buljongterning. Sett på medium varme og på med lokk. I en bolle tar du pakken med kjøttdeig og karbonadedeig(denne blandingen er perfekt fordi det ekstra fettet fra kjøttdeigen gir gryta ekstra god smak) Tilsett svart pepper, søtt paprikapulver og salt. Føler du deg i det spicy hjørnet kan du tilsette littt chilipulver i blandingen og. Blande alt. Finn frem en spiseskje. Nå tar du lokket av gryta som er på komfyren og former kjøttboller på størrelse med en liten golfball(disse bollene er ca dobbelt størrelse av tapaskjøttboller) Legg alle bollene på kålen.Ta opp temperaturen en smule. Når kjøttbollene begynner å få en litt lysegrå farge er det på tide å finne frem tresleiva- nå rører du nedi slik at kjøttbollene og kålen blander seg. På med lokket igjen. La det koke minst en time. Som jeg har mast med før tåler ungarsk mat veldig godt å stå. Lag før du går på søndagstur og spis når du kommer hjem. Øs opp i dype tallerkener og spis med grovt kvernet pepper OG en god rømmeklatt! Jeg håper jeg har gitt deg en ny favoritt!

Finsnitt kålen og ta det oppi en stor gryte.

På med tomatpure, hakkede tomater en buljongterning og en omgang med pepperkverna. Sett på lokk og kok på medium varme.

I mellomtiden tar du og blander kjøttet sammen med…

søt pulverpaprika, hvitløkspulver og salt. Har du litt pepper oppi skader det heller ikke! La alt koke under lokk på medium varme.

Dette er så godt!

Husk raust med rømme! I ungarn heter kål kaposzta!

Reklamer

8 thoughts on “Spicy kålgryte med juicy kjøttboller eller litt ungarsk matperfeksjon på en grå høstdag

  1. Yum! Her i huset er mannen veggis, og datteren min inne i en picky fasen, men heldigvis spiser lillebror ALT. Vi er alene hjemme sammen noen dager til uken, og da skal det jommen bli ungarsk kålgryte på oss. Perfekt comfortfood i dette været!

    • Vet du Susanne, jeg tenkte faktisk at dette kunne være en rett i din gate! Og det som er best for travle damer som deg er jo at du kan preppe på kvelden for så servere dagen etter på fem min. Dersom lille frøken er veldig picky kan du jo ta ut kjøttbollene til henne og servere med litt pasta, det pleier jo å være en hit, eller hur?

  2. Denne er prøvd ut til middag i dag… Nok en suksess! Vi satt og mmmmmmmmet begge to.. Du har ikke tilfeligvis lyst til å gi litt reisetips til ferie i Budapest? Hilsen Lene

    • Hei. Jeg får for mange henvendelser til at jeg kan gi deg noen egne reisetips, men alle sakene som er tagget Budapest inneholder historier derfra. Når det er sagt så skal du ikke utelukke at jeg en gang skriver et eget innlegg om Budapest. Følg med!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s