Grillet paprikasuppe med hvitløk og hvitvin, og hvordan sjokkere en ungarer..

Tror du kommer til å like denne, en veldig god papriaksuppe!

Rød paprika, liksom hva gjør man med den? Her i Norge  skjærer man en bit og legger den på et knekkebrød med hvitost. Eller man kutter den allernådigst ned i en salat med feta. Hadde du fortalt en ungarer at dette er den eneste måten du bruker paprikaen på hadde han trodd du var rablende gal. Da Mikrobiologen(min far) kom til Norge  fra Ungarn for en mannsalder siden fikk Matriarken(min mor)ganske hyppig følgende spørsmål:  -Hvorfor er maten så blek…? Matriarken ble ham svar skyldig, men det var nok ikke uten grunn at maten hjemme hos oss hovedsaklig var ungarsk. Nå skal det sies at det i disse dager hjemme hos Matriarken og Mikrobiologen er stor entusiasme  både over god norsk laks og kjøttkaker. Men det er paprikamaten som vinner de fleste måltidene. Paprikaen er  og blir en ungarsk nasjonalhelligdom,og det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at det arrangeres årlige paprikafestivaler i Ungarn. For noen år tilbake var det en nasjonal skandale  som fant sted da noen hadde forsøkt å blande ut den hellige paprikaen med malt murstein. Det ble selvsagt en real oppvask i etterkant og taxi-sjåføren jeg kjørte med sist jeg var i Budapest stolte ikke på noen paprikaleverandører lenger. Han fikk sitt eget  paprika(pulver riktignok) sendt ned fra rurale strøk en gang i måneden. Visste du forresten  at det var ungarerne som fant en resessiv genvariant i de søramerikanske chilifruktene og dyrket frem paprikaen slik vi kjenner den idag? I denne suppa har jeg brukt mye paprika, men suppa er inspirert av Middelhavets smaker. Når du bare kommer over bøygen med å grille  paprikaen og tenke at det er vanskelig(dette brukte jeg noen år på), så er dette verdens letteste og beste suppe. Jeg spiste den varm, men jeg kan og forestille meg at dette er en super sak å servere kald også. Tenk gazpacho. I det jeg hadde grillet ferdig en porsjon med paprika synes jeg det var så godt at jeg spiste en stor en til lunsj med litt smuldret feta, salt pepper og olivenolje over.

Til ca 1 liter suppe trenger du

5-6 gule eller røde paprika(velg om du vil ha gul eller rød suppe.-(IKKE GRØNN DET BLIR IKKE GODT )

1 kyllingbuljong,( jeg brukte terning og var fornøyd)

7 dl vann

2 dl tørr hvitvin(ikke et must, kan byttes ut med vann)

3-4 fedd hvitløk

1 løk

salt/pepper

Sett ovnen på  jeg brukte grillbryteren på ovnen min-250 grader. Finn frem et stekebrett, legg på et bakepapir. Fjern stilk og kjerner fra paprikaen og inn med brettet i 15-20 minutter.

Imens finhakker du løk og steker i en gryte sammen med finhakket hvitløk. Sett tilside. Når paprikaen har blitt litt brent i ovnen tar du dem ut, legger dem over i en glassbolle og legger en tallerken over- la stå i ti minutter, fjern lokket og plukk av så mye du kan av skallet. Jeg fikk ikke med meg alt, det gikk fint. Dersom du begynner skrellingen av paprika ved tuppen og nedover går det ganske radig. Strimle paprikaen og bland den med løken- tilsett vann og hvitvin salt og pepper, la det koke i 6-7 minutter. Finn frem stavmikser og blend. Server straks ! Denne suppen fungerer og strålende som picnic mat- hell over på en flaske sett på kjøling og vips- du har en lekker paprika-gazpacho.

Løk, hakk og stek sammen med…

hvitløk som du finhakker

Paprika etter en tur med grillknappen i stekeovnen, nå smutter du dem i en glassbolle som du setter et lokk på. La stå i 10 min.

Skjær paprikaen i tynne strimler og legg det sammen med løk og hvitløk.

Tilsett en buljongterning

Tilsett vann og vin og la det putre noen minutter, nå finner du frem stavmikseren din.

Blend til det er en glatt masse..

Prøvde meg med litt feta som jeg smuldret oppå, det synes jeg var vellykket.

Prøv å ta med på picnic..Eller bli familiens mest populære suppekoker- suppa er fantastisk!

Reklamer

13 thoughts on “Grillet paprikasuppe med hvitløk og hvitvin, og hvordan sjokkere en ungarer..

      • Jeg har falt fullstendig for denne suppen, og som du nok ikke vet, så er jeg GreteRoede-kursleder. Jeg har ganske mange på kurs i løpet av uken, og har formidlet oppskriften – med stor innlevelse har jeg blitt fortalt.. – til flere kurs. Den er et supert eksempel for de som skal lære at det er mer enn fett og sukker som får mat til å smake! Enkel, billig og veldig lett å styre kaloriinnholdet for de som trenger det.

      • Hei Turid-så hyggelig at du forteller om oppskriftene mine. Sitter akkurat nå og skriver om en salat som jeg tror skal falle i smak! Jeg hører på de som leser! Paprikasuppen er litt Ungarn møter Middelhavet, og er helt klart en av mine favoritter også!

  1. MIn italienske kjæreste lagde en dag grillet gul paprika som tilbehør til middagen, jeg ble fra meg av begeistring over at den grønnsaken faktisk hadde smak! Han rister bare på hodet av nordmennn og paprikavanene våre… Jeg hadde til da syntes at det var en av de kjedeligste i hele grønnsaksavdelinga… Jeg skal prøve denne suppa! Og jeg er herved blitt en trofast følger av din fantastiske blogg! Jeg elsker å lage mat 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s