Rubinrød rødbetsuppe. Oppskrift fra et bortgjemt sted i Budapest.

varm rødbetsuppe

Jeg leser en del reiseberetninger og reisereportasjer. Fellesnevner for disse er selvsagt at de handler om reiser, men også at de handler om hull i veggen. Typisk for  «hull i veggen» er at de gjerne befinner seg på den rimelige delen av bespisningsskalaen. I Waldemar Thranesgate i Oslo ligger det ei rød bu. Jeg tror ingen blir sure dersom dette stedet omtales som «hull i veggen» I den bua har de noen av Oslos beste kioskpølser. Og det er bare det du får der. Varme pølser med passe knekk og det du vil ha av tilbehør. Supplerer du med en kald flaske cola så er ettermiddagen perfekt. Bak disken står det en trivelig kar som har stått der i veldig mange år, og det har kommet meg for øret at herremannen også gir svært gode råd hva gjelder aksjespekulasjon. Her om dagen gikk jeg og funderte litt på hvordan jeg skulle beskrive dette stedet feks dersom avisen The Guardian gav meg oppdraget å skrive en guide til Oslo om såkalte «Hull i veggen». Det hadde blitt kanskje noe slikt(og les dette med en queen Elizabeth aksent er du snill): «You dont have to empty your pockets everytime you want to grab a quick bite in Norway. In a small  red shack situated on one of the not so charming streets in Oslo you will get a more than pleasant surprise when you ask for a wienerpolse(ingen ø på engelsk), you will be presented a long boiled sausage put in a kind of potatobread the Norwegians call lompe. Add on some mustard,  ketchup, raw and fried onion  and I can guarantee you that your tastebuds will thank you. This is such a pleasant surprise and not a costly one. Recommended!» Jeg vet om et fint hull i veggen i Budapest. Det finnes mange av dem der. Etter at jeg har vært der sikkert 50 ganger så har jeg skjønt at det ikke alltid er de mest eksklusive stedene som har den beste maten. Denne rødbetsuppa fikk jeg på et slikt sted. En «mama» stod bak disken og sønnen serverte. Jeg vet ikke om stedet finnes lenger. Men suppa er genial og lettlaget. Og siden sommeren lar vente på seg kan denne varme deg mellom vind kastene. Denne suppa er det sikkert mange som assosierer med russisk spise, men du får den i hele Øst-Europa. Enjoy! Dette trenger du til en svær porsjon:

4 rødbeter

4 gulrøtter

1 1/2 liter vann

1 ts søt pulverpaprika

1/2 ts gurkemeie

1/2 ts ingefærpulver

salt/p

2 fedd hvitløk

Kraft enten kylling eller grønnsak

Rømme til servering.

Skrell rødbeter og kok dem til de er møre. Ikke hell av kokevannet, dette er kraften! Halvveis i koketiden tilsetter du skrelte gulrøtter. Oppi med kraft og krydder samtidig med dette. Fisk opp grønnsakene når de er ferdigkokt og skjær dem i biter. La det putre videre. (Noen liker forresten noen nypoteter i suppa, det er også godt.) Server med rømme og et godt brød  med litt godt saltet smør på. Suppa kan med hell lages dagen før servering og den holder seg fint i kjøleskapet.

Rødbeter før de blir til suppe…

er du litt lettskremt bruk engangshansker når du bearbeider rødbeter..

rødbeter kokt sammen med gulrøtter, og se for en vakker farge gulrøtten får når de har vært kokt med rødbetene!

Bruk en god kraft jeg brukte kylling, men suppa blir like god med grønnsakskraft el buljong

Jeg fortserker smaken med pølse fra Ungarn, vil og anbefale Grøstad gris sine produkter, chorizoen eller den ungarske pølsen deres gir perfekt kick!

Veldig god ungarsk pølse!

ingefær, paprikapulver og litt gurkemeie

Litt rømme oppå blir ikke feil

Digg inn!

Reklamer

6 thoughts on “Rubinrød rødbetsuppe. Oppskrift fra et bortgjemt sted i Budapest.

  1. elsker rodbeter. jeg lager ogsa lignende.. men jeg slenger en hel bunt med gront i som jeg tar ut for jeg spiser , persillle , dill og denslags gront.. ellers er det ogsa godt med sma kjottbiter.. ingefaer i denne var nytt for meg.. skal prove i dag.

  2. Kan tipse om at Meny og sikkert andre velassorterte dagligvareforretninger selger ferdig kokte hele rødbeter. De ligger i en plastpakke i grønnsaksdisken. Dersom du ikke finner ferske rødbeter eller bare vil spare litt tid. Denne suppen må jeg lage idag. Takk for tips på en ellers kald maidag 🙂

    • Oj, det visste jeg ikke om. Det er genialt når man ikke har lyst til å se ut som man kommer rett fra patologisk institutts disseksjons-klasse..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s